събота, 22 ноември 2008 г.

Колко струва ремонтът на ски?

Поправката на ските при сегашния недостиг на сняг е наложителна дори само след 6-7 дни активно каране.
Износването на пластмасовото покритие по долната част на ските зависи от терена, по който се кара. Когато има камъни и оголени места по пистите, се нанасят най-големите повреди на ските, разказва Лазар Харизанов, който поправя от години ски и сноуборди. При повреда на ските освен точене на кантовете е необходимо и заливане с ремонтна пластмаса.
При каране в едни и същи условия необходимостта от заточване е по-малка за по-качествени ски, обяснява Лазар. По-скъпите ски са по-здрави и имат по-добра стомана на кантовете. Над 700 лв. са добри състезателни ски. 120-150 лв. са непретенциозни ски, с които могат да се учат начинаещи скиори. Нови добри ски за по-напреднали скиори могат да се купят на цена 400-500 лв. Някои магазини правят промоции и предлагат и автоматите в тази цена.

Когато се избират ски, е важно да се гледа марката, обяснява майсторът. Така е, защото, ако вече си карал определена марка и искаш да си запазиш стила на каране, е добре да купиш отново същата. Всички големи фирми правят голяма гама от ски - детски, ски за начинаещи, състезателни. Това обаче прави цените по-високи. Затова винаги, когато избирате ски, трябва да сте сигурни как точно искате да карате, за да изберете правилния тип. Разликите понякога са доста големи в ценово отношение за един и същ тип ски, но от различни марки.

За развлечение или за спорт

Ако не карате активно, а само за развлечение, специалистите препоръчват да не прибързвате с покупката на скъпи ски и твърди обувки. По-добре е да се използват обувки с по-малка твърдост и ските да са среден клас, не много скъпи. Българинът обаче се вманиачава и си купува скъпи неща, казва майстор Лазар. По-твърдите ски и обувки са за хора с повече опит на пистите. Слаломните ски са малко по-твърди и с по-здрави кантове в сравнение с останалите, особено ако са в категорията на състезателните ски. Цената им, разбира се, е доста по-висока. Най-добрите състезателни ски са в общи ценови граници - над 700 лв.

Настройка на автоматите

Най-важното е човек да не кара безразсъдно и да спазва правилата по пистите. Много често хората си сменят ските или купуват на старо, поглеждат, че обувката става, затварят я в автомата и тръгват да карат. Това обаче не е достатъчно, защото, за да се настрои добре автоматът, са важни няколко неща като килограмите на човек, начина на каране, това дали е мъж, жена или дете, номер на обувката, казва майсторът Лазар Харизанов. Задължително е при всяка смяна на обувка да се мине през сервиз, за да се регулират автоматите спрямо обувката. Големи грешки се правят особено при децата. Те взимат на заем ски, качват се да карат, а те са настроени за повече килограми, обувката е прекалено стегната и при падане може да се счупи крак.
Ваксата също е важна и не трябва да се забравя. Тя може да се сложи вкъщи или в сервиз. Ваксата предпазва ските от надиране на пластмасата, но по-важното е, че ската става по-бърза и се кара по-лесно. В работилницата на Лазар Харизанов при всеки ремонт ваксата е безплатна от 10 април до 15 ноември.

Няма коментари: